Teknikprogrammet

Nu startar vi Teknikprogrammet på Skrapan! Det blir en ny och spännande resa som vi gärna vill att du ska vara med på.

Om du är intresserad av teknik, datavetenskap och ingenjörsvetenskap så erbjuder Teknikprogrammet en utmärkt chans att fördjupa dina kunskaper inom dessa områden. Efterfrågan på kompetens inom teknik och datavetenskap stor, inte minst då vi lever i ett samhälle som är beroende av teknologi.

Teknikprogrammet är ett studieförberedande program och efter utbildningen kan du studera vidare inom teknik- och naturvetenskap men även inom andra områden. Du har möjlighet att läsa kurser som ger behörighet inom IT och ingenjörsutbildningar på universitet och högskola. Med hjälp av en bra grund i de naturvetenskapliga ämnena får du undersöka teknikens roll och påverkan i samhället. Du får gedigna kunskaper inom teknik, fysik, kemi och matematik i ett teknologiskt avseende.

Vi erbjuder två inriktningar inom Teknikprogrammet

På Lundellska skolan kan du välja mellan två olika inriktningar Teknikvetenskap och Informations- och medieteknik.

Inriktning Teknikvetenskap

Inriktningen passar dig som är intresserad av teknik, matematik och fysik och som vill fördjupa dig i och koppla samman dessa ämnen. Du får kunskaper om och färdigheter i teknikvetenskapens arbetsmetoder och verktyg för matematisk modellering, simulering, styrning och reglering.
Inriktningkurser:
Fysik 2, Matematik 4,
Teknik 2

Inriktning Informations- och medieteknik

För dig som är intresserad av IT, programmering, webbutveckling, digitala medier och AI. Perfekt för dig som vill utveckla din kreativitet såväl som dina praktiska och teoretiska kunskaper inom datorämnena. Du får lära dig programmering, spelutveckling och hur datorer kommunicerar med varandra.
Inriktningkurser:
Dator- och nätverksteknik, Programmering 1, Webbutveckling

Gymnasieingenjör (T4)

T4 är ett fjärde år för specialisering och vidareutbildning för arbete som gymnasieingenjör.

T4 är ett extra års studier efter Teknikprogrammet. Det leder till att du blir Gymnasieingenjör. Det är ett yrkesförberedande år med kurser som utvecklar dina kunskaper om entreprenörskap och företagande. Du lär dig om hur arbete bedrivs på teknikintensiva arbetsplatser. Allt sker i nära samarbete med bransch och företag. 

Makerspace
Vår Makerspace är en yta för nyfikenhet och skapande. Det är en stor tillgång i de olika projekt som du kommer att arbeta med och du får möjlighet att testa dina idéer och tillsammans med andra utveckla din kreativitet. Vår Makerspace är bland annat utrustad med 3D-printers, VR-studio och datorlabb.

Matematik
Matematik har en central roll på teknikprogrammet. Matematik är ett språk och ett redskap för att förstå, uttrycka och analysera sammanhang inom teknikområdet. På Skrapan kan du läsa hela sex olika matematikkurser. De högre kurserna ger dessutom extra merit när du söker till universitet eller högskola.

Spännande samarbeten

Skolan har under många år haft ett väletablerat samarbete med Uppsala universitet. På Teknikprogrammet kommer du att få vara med på en rad olika spännande och utvecklande samarbeten med Uppsala universitet.